Bratislava
3. októbra (TASR - Až 52 % gastropodnikov ďalšiu vlnu koronakrízy
neprežije, ak by pomoc od štátu bola rovnaká ako v prechádzajúcom
krízovom období. Vyplýva to z prieskumu vykonaného na vzorke viac ako
500 reštaurácií, signatárov iniciatívy Pomoc pre gastro.
Podľa prieskumu 9 % podnikov po druhej vlne koronakrízy už neotvorilo.
Vyše 60 % podnikateľov v slovenskom gastrosektore už v prvej vlne
pandémie pristúpilo k prepúšťaniu zamestnancov.
Viac ako 80 % podnikateľov sa zadlžilo a muselo siahnuť po pôžičkách.
Pre vyše 40 % podnikov tvorilo obedové menu základ tržieb. Až 90 %
podnikateľov deklaruje zlú finančnú situáciu.
Podľa prieskumu vyše 50 % gastropodnikom by pomohlo naštartovanie
spotreby formou poukazov na stravu. Z prieskumu tiež vyplynulo, že
takmer 60 % podnikom chýba kvalifikovaný personál a 45 % podnikov podľa
zistení iniciatívy avizuje menej hostí ako pred pandémiou.